18 Ağustos 2023 Cuma

GEZİ NOTLARI / SİNOP ATAEVİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 15 Eylül 1928 yılında ziyaret ettiği Sinop'ta bir binanın önünde fotoğraf çekilir.  




Ata'nın önünde fotoğraf çekilen tarihi ev bugün bir emekli öğretmen, dernek kurucusu ve yazar olan Yılmaz Yavuz tarafından müzeye dönüştürülmüş durumda. Müze içerisinde Atatürk’ü ve Cumhuriyet'in kuruluş dönemini anlatan çok sayıda kitap ve fotoğrafın yanı sıra Yavuz’un imzasını taşıyan Atatürk’e dair kitaplar yer almakta.


Müzeye girişler ücretsiz. Satılan kitaplardan ya da el emeği ürünlerden alarak öğrencilere burs için kullanılmasına vesile olabilirsiniz.


Ben bu yaz tatilimde sadece iki gün için uğrayabildiğim Sinop'ta Ataevi'ni ilk kez ziyaret etme şansı buldum. Hala eski dokusu korunan ahşap ve tarihi bina içinde Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarına ait pek çok görsel ve kitap var.


Girişte tatlı bir görevli biz karşıladı. Önce evi gezdik sonrasında bize bilgiler verdi. Müzenin kurucusu Yılmaz beye ait kitaplardan satın alarak öğrencilere destek olabileceğimizi söyledi. Bizde Nutuk ve Sarı Mestan kitaplarını satın aldık. Tam çıkmak üzereydik ki Yılmaz Yavuz içeriye girdi. Kendisiyle tanıştık. Çay içtik ve iki kitabı imzalatma şansı bulduk.




Yolunuz Sinop'a düşerse mutlaka ziyaret edin. 



4 yorum:

  1. Selam Sevda o ev nerede? Şu an Sinop'tayım 41 yıldır gelirim. Burada evimiz var. Bilmiyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Uğur Mumcu Meydanında postanenin hemen yanında...Eski Askeri gazinonun tam karşısında

      Sil
  2. Sinop'a yol düşürebilirsek uğrarız elbet:)

    YanıtlaSil
  3. duymamıştım, teşekkürler :)

    YanıtlaSil