11 Eylül 2019 Çarşamba

AĞAÇ EV SOHBETLERİ #2

Ağaç Evin gölgesinde blogger buluşmasının ikinci haftasındayız.
Bu haftanın konusu DOĞAMIZ GİDEREK TEHLİKE SİNYALLERİ VERİYOR.KÜRESEL ISINMA VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ EN HAD SAFHADA.BUNLAR İÇİN GERİ DÖNÜŞÜM, SIFIR ATIK,DAHA AZ TÜKETİM HATTA POŞETLERİN PARALI OLMASI GİBİ ÖNLEMLER ALINIYOR. SİZ BU KONUDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ? GELECEĞİMİZ İÇİN DAHA YAŞANILIR BİR DÜNYAYI NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?

                                       doÄŸa ve aÄŸaç ile ilgili görsel sonucu

Kişisel çabaları önemsemekle birlikte bu konuda devlet politikası hatta ülkeler arası ortak bir antlaşma olması gerektiğine, uymayanlar için büyük cezalar ve yaptırımlar olması gerektiğine inanıyorum. Nasıl 25 kuruş ödememek için herkes evinde bez çanta dikmeye başladıysa yere çöp atana zabıta kessin cezayı o cebinden para bir çıksın hele bak bakalım bir daha o kadar kolay çöp atabiliyor musun etrafa. 

Sahilde gezerken insanlığımızdan utanıyorum. Her yerde içecek kutuları, çekirdek kabukları, ambalaj atıkları. Hele gençler o kadar duyarsız ki üzülmemek elde değil. Biz çocukken çay bahçeleri vardı, akşamları ailece gider çay bahçesinde otururduk. Mutlaka çekirdek yenirdi o uzun sohbetlerde. Annem yanında hep yedek bir çöp poşeti bulundururdu, asla yere kabuk atmamıza izin vermezdi. Yürürken yiyorsan cebine biriktirir en yakın çöp kutusuna atardın. Bir süre sonra bu alışkanlık haline geliyordu elbette. Hala asla atamam mesela. 

Küçük oğlum yerde çöp gördüğü zaman mutlaka alır ve çöp kutusuna atar. Yere çöp atan birini görürse uyarır. Hayvanlara, onların yaşam alanlarına saygılıdır. Yetiştirmeye, annemden babamdan ne öğrendiysem aktarmaya çalıştım. Ama mesela büyük oğlumda bu kadar başarılı olamadım :(

Sıfır atık uygulamasını doğru bulmakla beraber sistemine inanmadığımı belirtmeliyim. Evde bir yıl çöpleri ayrıştırmaya başlamıştık. Belediye farklı renklerde poşetler dağıtmıştı. Ay evde nasıl bir özen nasıl bir itina ile çöp ayrıştıyoruz görmelisiniz. Aşağıya indirdik çöplermizi, çöp arabası geldi.Bütün poşetleri tuttuğu gibi aynı çöp konteynere attı, bir güzel ezdi ve bastı gitti. Eee naoldu yani? O kadar uğraş didin sistem daha ilk aşamadan işlemesin. Öyle kara verip, uygulama yapıyoruz deyip, kağıt üzeri projelerle olmaz. EĞİTİM ŞART.

Geçenlerde haberlerde çevre bakanının çevre temizliğine dikkat çekmek için yaptığı bir etkinlik vardı. Bakan gelene kadar bütün alan cillop gibi temizlendiğinden bakan gelince toplayacak çöp bulamamıştı. Sonra toplanmış çöpleri bakanın önüne döktüler, yeniden topladılar.  İşte Türkiye'nin sorunu budur. Yapmış olmak için yapmak.

Sonuç olarak her konuda olduğu gibi sadece duyar kasmak yetmez EĞİTİM ŞART!

9 yorum:

  1. Yeni, uygulanabilir projeler geliştirmek şart. Eğitim olmazsa olmaz.

    YanıtlaSil
  2. Poşetlerin hepsini aynı arabaya doldurmak çok trajikomikmiş. Almanya'da her çöp rengi için ayrı araba geliyordu farklı günlerde. Keşke degisebilsek..

    YanıtlaSil
  3. En küçüğünden en büyüğümüze kadar.. Bu işe önem verilip, eğitimler arttırılmalı kesinlikle. Yoksa yaşayacak bir dünya kalmayacak..

    YanıtlaSil
  4. Farkındalık malesef çok az ve küresel çapta kararlar alınmıyor. Başımızdakiler tetiklemeli bu işi kesinlikle

    YanıtlaSil
  5. Blogumun ismini değiştirdim
    Bi Çay Bi Çaylak

    YanıtlaSil
  6. Türk insanının büyük bir kısmı şov için çevre ile ilgileniyormuş gibi görünüyor veya bir işi uygulamaya koyuyor. Gönül ister ki sizin gibi bu sorumluluğu ciddiye alsın, ama neredeee...

    YanıtlaSil
  7. Valla herkesin dilinde ama icraat yok maalesef😔

    YanıtlaSil
  8. "Yapmış olmak için yapmak" İşte bütün mesele bu

    YanıtlaSil