4 Temmuz 2022 Pazartesi

HAYRAN OLDUĞUM ŞEYLER 3 / TİMSAH

 



Çocukluğumuzun TRT ile büyüdüğümüz günlerinde en çok izlediğimiz şeylerin başında Kaptan Cousteau ( Kusto ) izlemekti. Onun denizlerde çektiği belgesellerle resmen dünyaya olan sevdamız büyürdü. Belgesel izlemek bizim nesil için oldukça keyif veren bir şeydi, hala bile sanırım pek çoğumuz belgesel izlemeyi çok severiz. İşte o dönemlerde en ilgimi çeken canlılar sürüngenler oldu. Ve benim hayranlığımı en çok TİMSAHLAR çekti. O ihtişamlı duruşları, güçleri, kendilerine olan güvenleri ve tarih öncesinden geldikleri belli olan duruşları ile büyüleyici etkiyi bana bıraktılar. 

Timsahlar sürüngenler familyasından olup genellikle Asya, Afrika, Amerika ve Avustralya' da yaşıyorlar. Hatta bazen sokaklarda özgürce gezdikleri bile oluyor. Televizyonda denk gelmişsinizdir mutlaka bir evin bahçesinde, havuzunda ya da yürürken birden yolda karşınıza timsah çıkması muhtemel ülkeler var. Karada hareketleri çok hızlı olmasa da asla karşılaşmak istemeyeceğiniz bir arkadaş kendisi. Çeneleri dünyadaki en güçlü çene olarak kabul ediliyormuş. Bir ısırıkta hüpp diye içine çekebilir bizi :))

Suda karadakinin aksine oldukça çevikler. 40 km hıza kadar ulaşabilirler. Yakaladıkları avı 360 derece döndürerek öldürür sonrasında da mideye indirirler. 

Dünya üzerinde bilinen 23 türde timsah var ve hepsi tehlikeli. Tatlı, tuzlu, durağan ya da akışkan suda yaşayabilirler. Ortam ayırımı yapmıyorlar anlayacağınız. 

3 yorum:

  1. nat geo wild kanalı izliyorum hep ve en çok da timsahları seviyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Kaptan Cousteau benim de izlediğim ve sevdiğim bir kaşifti. Bu arada timsah gördük mü hemen uzaklaşmak gerekiyor yani:)

    YanıtlaSil