31 Temmuz 2023 Pazartesi

CANIM SAHİLLER / SAHİLLERİMİZ

Kıyı Kanunu'nun 4. ve 5. maddesinde denize 50 mt den yakın yerler herkesin kullanımına açıktır deniliyor. Kanunun 4. Maddesinin "Toplumun Yararlanmasına Açık Yapı" başlıklı kısmında şöyle denilmekte; "Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ver serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıdır". 5. Maddede ise "Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz." denilmektedir.


Ancaaakkkk;

Bizler vatandaş olarak otellerin, bazı kurumların işgal ettiği deniz kıyılarına giriş yapamıyoruz. Hepsinin kapısına bilmene beach tabelası asmışlar giriş ücreti, şezlong ücreti, şemsiye ücreti adı altında baya haraç kesiyorlar.

En son Dikili Bademli'de bulanan Pissa Koyu'nda böyle bir uygulama yapmaya çalıştılar. Ancak alana çadır kuran vatandaşlar jandarmayı çağırınca uygulamadan vazgeçtiler. E biz her gittiğimiz deniz kenarında polis, jandarma mı arayacağız? 

Kimse kimsenin hakkına gerçekten saygı duymayacak mı? Abi ben alana girdim diyelim. Senden hizmet satın almak istersem bana onu bir bedel karşılığında vermen normal. Tuvaletler, şezlonglar vs. Ama ben hiç birşey istemiyorsam kusura bakmayın da Allah'ın denizi için size para vermeyeceğim. Herkes babasının dükkanı gibi ele geçirmiş alanları. Çocukluğumda denize girdiğim Sinop'ta ki tüm kıyılar zart oteli, zurt oteli adı altında halka kapatılmış. Ohh canım ne ala.





 





2 yorum:

  1. hımm teşekkürler faydalı bilgi oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Ne güzel bir konuya değinmişsiniz. Kıyılarımız gerçekten talan ediliyor. Devlet de buna göz yumuyor. Bir Avrupa ülkesinde böyle kıyı şeridi ve sahili kimse tasarrufu altına alamaz, adamı ipe götürürler. 21 yıldır iktidarda bu ülkeyi yönetenlerin sayesinde hiç ele alınacak bir tarafımız kalmadı. Allah yar ve yardımcımız olsun.
    Sağlıcakla ve esen kalın.

    YanıtlaSil