13 Kasım 2018 Salı

GÜZEL ANADOLU'M

İnsan devlet memuru olunca yıllık izinlerin tadı başka oluyor. Geçen hafta ben de kısa ama dolu dolu geçen bir tatil yaptım. Evde bolca dinlenerek, yazarak, çizerek, kitap okuyarak ve elbette gezerek geçen bir hafta öyle iyi geldi ki anlatamam.

Sizlere perşembe günü yaptığım geziden biraz bahsedeceğim. Biz Yalova'da yaşıyoruz. Türkiye'nin en şanslı kentlerinden biri olan Yalova'nın %60'ı hala ormanlık arazi. Şehirden beş dakika uzaklaştığınızda kendinizi doğanın içinde buluyorsunuz. Biz de eşimle birlikte düştük yola. Önce Yalova'nın güzel köylerini gezdik. Bol bol dağ çileği yedik. Yeni mekanlar keşfettik. Ama tüm bu güzelliklerin en güzeli Orhangazi Hamzalar Köyü yol güzergahında zeytin hasadı yapan güzel Anadolu çiftçileri ile karşılaşmak oldu. 

Bahçenin yanından geçerken eşim hadi gel, tanışalım dedi. Önce biraz çekindim. İnsanlar işinde gücünde boş ver dedim. Ancak o ısrarcı oldu. İyi ki olmuş. Selam verip bahçeye girdik. Kadınlı erkekli bir aile genciyle yaşlısıyla birlikte zeytin topluyordu.


Bizim memlekette fındık zamanı bahçeler dolar taşar. Bahçede sofralar kurulur. Herkes çıkınında ne varsa ortaya döker, birlikte yenir, içilir. O günleri hatırladım ben de. Hemen bizleri sofralarına davet ettiler. Sağ olsunlar. Sıcak bir selamın hala güzel gönül kapıları açabildiğini görmek çok güzel. Ahh benim güzel Anadolu'm, güzel Anadolu insanım. İyi ki varsınız.


Zeytinin toplanışını ilk defa gördüm ben de. Tarak benzeri bir aletle dallar tek tek taranıyor. Ağacın altına serilen filelerin üzerinde birikiyor zeytinler. Toplanan zeytinler yağ olacakmış. Siyah, yeşil, mor. Öyle güzeller ki.




İnsan bahçeye girince kendini çok iyi hissediyor. Toprağın, bereketin hücrelerine işlediğine tanık oluyor. 
Şehirlerin mahkumu olduğumuz dönemlerin çocuklarıyız. Hepimiz ağaca yeşile maviye hasret yaşlanıyoruz. Büyük metropollerde yaşayanları hayal bile edemiyorum. Ufak kaçamaklarla hayatınızı mutlaka renklendirmelisiniz. Yoksa gerçek bir nefes almadan göçüp gideceğiz.

Sevgiyle kalın ...



9 yorum:

  1. Renkler nasıl güzel öyle! güzel kareler, Anadolu'nun her karesi ayrı güzel !
    :* sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir gezi olmuş .Bizde buralarda ağaçlara hasret kaldık...

    YanıtlaSil
  3. Anadolu, Anadolu'nun kültürel ögeleri ve Anadolu insanı bizim en büyük hazinelerimizdendir. Bu hazineyi sık sık hatırlatmak lazım. Hatırlattığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Kıymetini bilmek lazım bu güzelliklerin, ev yapımı zeytine de bayılırım.
    Zeytin mutlu eden bir ağaç ..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Herkese merhaba, ben aranızda çok yeniyim...sayfamı ziyaret edip takipçim olarak ve yorumlarınızla beni desteklerseniz çok mutlu olurum....herkese kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum....

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,yazınız bir Anadolu sevdalısına çok iyi geldi.İlk tayin yerim Bilecik. Sonrasında Merzifon ve Ünye.Sonuçta Ünye'de demir atmak.
    Bilecik benim Anadolu sevgimin ilk durağı."didennagmeler.blogspot.com"

    YanıtlaSil
  7. hepinize çok teşekkür ederim...takibe gelenlere jet hızıyla dönüyorum ben de..sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. İçim açıldı okurken. Yüreğinize sağlık. Ziyaretime gelmişsiniz. Teşekkür ederim. Yeni paylaşımlarda görüşmek dileğiyle :))

    YanıtlaSil
  9. Yalova'yı çok seviyorum. Sık sık ziyaret etmeye çalışırım. Yazınız sıcacık sevgi dolu, emeğinize sağlık.. Sizi takibe aldım, bana da beklerim. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil